Logo Logo
Grupul IULIUS organizează un concurs internațional


Grupul IULIUS organizează un concurs internațional de arhitectură pentru o nouă dezvoltare urbană în zona centrală a Iașului


IULIUS continuă să investească acasă, în Iași, și organizează un concurs internațional de arhitectură cu invitați pentru proiectarea unui nou ansamblu în zona centrală a orașului. Concursul reprezintă o promisiune asumată de compania ieșeană în 2019, în urma consultărilor publice anterioare pentru dezvoltarea aceleiași zone. Este un demers de bune practici la nivel național de intervenție arhitectural-urbanistică, realizat în colaborare cu o echipă de specialiști în arhitectură, urbanism, istorie și patrimoniu. Ca parte a acestui nou proiect, IULIUS lansează platforma Iași pentru Viitor, care pune în oglindă orașul de azi și cel de mâine și unde comunitatea locală este invitată să își exprime propria viziune despre cum ar trebui să se dezvolte Iașul.


O promisiune respectată a grupului IULIUS


Compania IULIUS dorește să ofere Iașului un ansamblu urbanistic reprezentativ, prin organizarea unui concurs internațional de arhitectură cu invitați. Este pentru prima dată în regiune când se realizează un astfel de demers pentru o nouă dezvoltare, ca proces transparent inițiat de o entitate privată, un model de bune practici la nivel național de intervenție arhitectural-urbanistică. Inițiativa propune un tip de proces în care există dialog între public și privat, un progres în felul în care se realizează investițiile, care, în același timp, să redea încrederea în arhitectura contemporană.
Prin intermediul concursului, IULIUS invită birouri de arhitectură de prestigiu să propună un ansamblu reprezentativ pentru zona în plină dezvoltare Sf. Andrei – Piața Palatului, care să îmbine referințele arhitecturale valoroase din centrul Iașului cu o abordare arhitecturală contemporană. Demersul este coordonat de o echipă de specialiști, formată din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu.


„Orice proiect ar trebui să reprezinte perioada, epoca, momentul în care a fost construit, dar unele proiecte ar trebui să anticipeze viitorul. Arhitectura ar trebui să fie de astăzi, orientată spre mâine. La Iași este un centru istoric cu valori certe, existente, dar care în mod evident nu este terminat. Datoria celor de astăzi este de a lega lucrurile mai bine între ele. Lucrurile există, spațiul, clădirile sunt acolo și totul ține de modul în care sunt utilizate. Iașul are această șansă de a permite, de a cere ca centrul istoric să fie continuat, să fie completat, să fie integrat mult mai bine cu proximitățile pe care le are”, a declarat Șerban Țigănaș, președintele juriului concursului internațional de arhitectură.


În prezent, concursul se află în etapa de pregătire, urmând să se desfășoare consultări cu factorii decizionali, liderii de opinie și reprezentanți ai societății civice locale pentru finalizarea temei. Cei care doresc să transmită opinii și idei către echipa organizatorică a concursului pot scrie pe adresa iulius.dezvoltare@iuliusmall.com


Iași pentru viitor


Compania IULIUS lansează, cu această ocazie, platforma Iași Pentru Viitor, structurată în două secțiuni, respectiv „Iașul de azi”, care prezintă câteva dintre simbolurile arhitecturale ce pot fi admirate în oraș, și „Iașul de mâine”, prezentarea concursului internațional de arhitectură cu invitați pentru proiectarea unei noi dezvoltări. În „Iașul de azi” sunt reunite peste 30 de clădiri, pentru a exemplifica moștenirea etapelor arhitecturii de până acum, construcții prin care se identifică orașul, care păstrează o simbolistică a vieții urbane din trecut și care demonstrează dorința constantă de a pune în valoare arhitectura timpurilor. În egală măsură, clădirile vorbesc despre evoluția și dinamismul orașului, care se schimbă, se dezvoltă și se adaptează continuu.


Concomitent, IULIUS a lansat o consultare online interactivă privind percepția comunității asupra direcțiilor de dezvoltare a orașului. Studiul poate fi completat pe www.iasipentruviitor.ro și invită locuitorii să își exprime opinia despre ce apreciază și ce îi nemulțumește cu privire la inițiativele existente de dezvoltare și reconfigurare urbană, să identifice soluții și să traseze direcțiile strategice pentru a face din Iași o destinație în care îți dorești să trăiești. Principalele concluzii sunt reunite într-o platformă actualizată în timp real, accesibilă public tuturor celor care se implică în consultare.


Pentru mai multe detalii despre concurs și evoluția acestuia, accesați www.iasipentruviitor.ro!