Regenerarea
urbană
este
despre
comunitate
Orașul are nevoie mereu de repere care să contribuie la creșterea calității vieții urbane și
care, totodată, să rămână moștenire pentru generațiile următoare.
Fiecare etapă din povestea Iașului își are corespondentul în peisajul arhitectural, prin construcții care vorbesc despre identitatea locală, dar și despre evoluția și dinamismul orașului, care se schimbă, se dezvoltă și se adaptează continuu. Iașul are nevoie de ansambluri urbanistice contemporane reprezentative, capitol pe care îl putem scrie doar ÎMPREUNĂ!
Credem într-un oraș al oamenilor, care se dezvoltă odată cu ei și ne dorim ca noile inițiative de regenerare urbană să izvorască din ceea ce este important pentru ieșenii de astăzi.
Concurs
internațional
de arhitectură
cu invitați
Iașul arhitectural este valoros în repere istorice, care au fost provocări ale timpurilor sau
esența unor stiluri. Acum, prezentul are rolul de a se face cunoscut și, totodată, de a
rămâne mărturie pentru orașul de mâine.
Grupul IULIUS își dorește să ofere orașului în care își are rădăcinile un astfel de reper, în armonie cu trecutul și în
conexiune cu viitorul, printr-un concurs internațional de arhitectură cu invitați. Coordonat de un istoric și cinci
arhitecți de prestigiu și bazat pe consultarea comunității, este primul concurs internațional de arhitectură din regiune
realizat ca proces transparent, inițiat de o entitate privată.
Demersul este un model de intervenție arhitectural-urbanistică, cu implicarea comunității în etapele
de evoluție a concursului:
Provocarea
Cu repere istorice puternice, o identitate culturală definitorie și clădiri simbol impozante, zona
centrală a Iașului este un sit protejat, dificil de abordat.
Prin intermediul concursului, invităm birouri de arhitectură de prestigiu să propună o soluție inovativă pentru zona în dezvoltare Sf. Andrei – Anastasie Panu, care să îmbine referințele arhitecturale valoroase din centrul Iașului cu o abordare contemporană.
Provocarea este să construim orașul împreună, respectând trecutul și anticipând viitorul, setând în același timp un nou etalon în ceea ce privește dezvoltarea de proiecte urbane. De aceea, concursul trebuie să:
GRUPUL IULIUS este unicul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare
urbană din România și, totodată, cel mai mare jucător cu capital românesc pe piața de real-estate
autohtonă. Misiunea grupului este aceea de a aduce, prin proiectele sale, un impact pozitiv în
viața orașelor în care este prezent. Portofoliul dezvoltat pe parcursul celor peste 20 de ani de
activitate reunește cele mai ambițioase proiecte de regenerare urbană din țară, care au devenit
destinații reper pentru orașele Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava.
Rolul dezvoltărilor IULIUS este cel de a imprima valoare locurilor în care ne punem amprenta,
redefinind și revitalizând centrele urbane, prin inițiative care au în centrul lor comunitatea,
pentru construirea unui viitor durabil, sustenabil și incluziv.
Birouri de arhitectură de renume mondial – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects – proiectează pentru prima dată într-un concurs de specialitate din România, la Iași
Printre cele mai ambițioase proiecte arhitecturale ale lor se numără: sediul Apple - Apple Park California, clădirea cu funcțiuni mixte - Markthal Rotterdam, ansamblul mixed-use Four Frankfurt și National Museum of XXI Century Arts din Roma.
Video - Interviu arhitect Matei Bogoescu - membru organizator concurs internațional de arhitectură IULIUS
Arhitectul Matei Bogoescu este foarte entuziasmat că un proiect privat se realizează printr-un concurs de arhitectură și crede că este cel mai bun instrument pentru a asigura calitatea unui astfel de demers.
Video - Interviu arhitect Augustin Ioan - membru organizator concurs internațional de arhitectură IULIUS
Soluțiile care urmează a fi propuse la concursul internațional de arhitectură lansat de IULIUS ar trebui să reprezinte "clădiri ale viitorului", crede arhitectul Augustin Ioan - membru organizator al acestuia.
Video - Interviu arhitect Dragoș Ciolacu - membru organizator concurs internațional de arhitectură IULIUS
Ce așteptări are arhitectul ieșean despre concursul internațional de arhitectură cu invitați organizat de IULIUS pentru o nouă dezvotare în zona centrală a Iașului și lansat la finalul anului trecut?
Concursul înaintează, iar nerăbdarea crește.
Video - Interviu istoricul Catalin Turliuc - membru organizator concurs internațional de arhitectură IULIUS
De-a lungul timpului, Iașul a fost un oraș al premierelor și tot aici este în desfășurare primul concurs internațional de arhitectură cu invitați, organizat de IULIUS, în colaborare cu o echipă de specialiști în arhitectură, urbanism, istorie și patrimoniu.
Despre așteptările de la acest demers aflăm de la istoricul Catalin Turliuc - membru organizator al concursului.
Video - Interviu arhitect Mihai Drișcu - membru organizator concurs internațional de arhitectură al IULIUS
Arhitectul Mihai Drișcu - membru organizator al acestuia - explică de ce o astfel de competiție este calea cea mai potrivită spre arhitecura contemporană de calitate.
Video - Interviu arhitect Șerban Țigănaș - președinte juriu concurs internațional de arhitectură al IULIUS
Despre misiunea concursului internațional de arhitectură cu invitați, organizat de IULIUS pentru o nouă dezvoltare în zona centrală a Iașului și lansat la finalul anului trecut, un model de bune practici privind dezvoltarea urbană.
Ieșenii își doresc spații verzi, dezvoltări care să atragă investitori și o mai bună infrastructură a orașului, conform rezultatelor preliminare ale cercetării realizate de IULIUS
Iașul de mâine este un oraș prietenos cu oamenii, cu spații pietonale, locuri publice și facilități de joacă, un oraș sustenabil și verde. Astfel văd ieșenii viața urbană peste zece ani, potrivit primelor rezultate ale cercetării online interactive desfășurată de compania IULIUS pentru a afla percepția locuitorilor despre orașul actual și cum își doresc dezvoltarea sa. Cercetarea a beneficiat de un grad de implicare foarte mare, 2.155 de persoane exprimându-și viziunea, așteptările și perspectiva asupra orașului. Demersul este și o premieră națională, pentru că principalele concluzii au putut fi urmărite în timp real pe platforma online – www.iasipentruviitor.ro/rezultate. Studiul a fost dezvoltat în parteneriat cu MKOR Consulting, companie de cercetare strategică a pieței.
Articol Ziarul de Iași
„Clădirea viitorului” - ce spun membrii juriului celui mai mare concurs de arhitectură din Iaşi?
Cei şase - cinci arhitecţi şi un istoric - vor trebui să aleagă proiectul câştigător al concursului internaţional de arhitectură pe care îl va organiza compania Iulius pentru dezvoltarea zonei Sf. Andrei - Piaţa Palatului.
Articol Ziarul de Iasi
Vase din cultura Cucuteni B, sub strada Sf. Andrei
Vestigii care rescriu istoria orașului: Iaşul, locuit de acum 5.000 de ani?
Lucrările de cercetare din zona străzilor Palat – Sfântul Andrei au dus la descoperiri importante din punct de vedere arheologic. În tot perimetrul au fost scoase la lumină şi câteva complexe cucuteniene, care, potrivit cercetărilor, confirmă existenţa în toată zona centrală a Iaşilor a unei aşezări foarte întinse din perioada eneolitică. Începute în primăvara acestui an, lucrările sunt efectuate de o echipă de cercetători ai Institutului de Arheologie, din cadrul Academiei Române - Filiala Iaşi, condusă de dr. George Bilavschi.
Articol Profit.ro
Arhitectură urbană creată prin concurs internațional, la Iași
Arhitectul Augustin Ioan: „O intervenție de acupunctură urbană de calibru”
Iașul este un oraș emblematic pentru România, cu un patrimoniu arhitectural care poartă și semnătura unor renumite nume străine. Este un oraș cu o atmosferă molcomă și îmbietoare, care trebuie menținută și chiar accentuată, cu păstrarea cosmopolitismului și diversității actuale. Un oraș care să mențină calitatea spațiului public și atenția la monumente, dar care să îngăduie apariția unor noi repere, pentru viitor, spune arhitectul Augustin Ioan, membru în echipa de organizare a unui concurs internațional de arhitectură, lansat la Iași.
Interviu HotNews.ro
Arhitectul Șerban Țigănaș, despre concursul internațional de arhitectură organizat la Iași: „Un oraș poate fi vechi, dar nu poate să nu aibă elementele prezentului, pentru că se muzeifică, ori viața oamenilor este construită pe trecut, dar proiectată spre viitor”
Recent, la Iași s-a anunțat organizarea unui concurs internațional de arhitectură cu invitați. Cum concursurile de arhitectură nu sunt o cutumă în dezvoltarea urbană, ne-am întrebat care sunt avantajele unui astfel de demers? Ne-a răspuns arhitectul Șerban Țigănaș, în calitate de președinte al echipei organizatorice a concursului internațional de arhitectură inițiat de grupul IULIUS, la Iași.
Tu ți-ai spus părerea despre cum ți-ai dori să se dezvolte Iașul? Peste 1.200 de ieșeni au răspuns până acum consultării online interactive - UN IAȘI PENTRU VIITOR
În opinia ta, de ce are nevoie Iașul de mâine? Ce iubești la oraș și ce vrei să îmbunătățești? Cum vrei să se dezvolte în viitor? Peste 1.200 de ieșeni și-au spus deja părerea pe www.iasipentruviitor.ro - platforma de consultare online interactivă lansată de compania IULIUS – și, în continuare, poți să o faci și tu.
Grupul IULIUS organizează un concurs internațional de arhitectură pentru o nouă dezvoltare urbană în zona centrală a Iașului
IULIUS continuă să investească acasă, în Iași, și organizează un concurs internațional de arhitectură cu invitați pentru proiectarea unui nou ansamblu în zona centrală a orașului.
Un Iași pentru viitor - consultare online interactivă privind percepția comunității asupra direcțiilor de dezvoltare a orașului, lansată de compania IULIUS.
Dezvoltarea urbană este un demers participativ, de implicare și responsabilitate civică, ce își are soluțiile în viața de zi cu zi. Iașul, un oraș într-o continuă evoluție la nivel...