Concursul internațional de arhitectură scoate la lumină fragmente din istoria Iașului
Demersul privind organizarea concursului internațional de arhitectură cu invitați pentru zona de dezvoltare Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii din Iași, al companiei IULIUS, a oferit prilejul cercetării arheologice preventive a unui areal important din centrul orașului. Descoperirile arheologice au fost incluse în tema de concurs, pentru integrarea unei soluții de valorificare a acestora în cadrul propunerilor celor patru birouri din topurile internaționale de arhitectură participante - Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects.
Zona de sus – fundația nordică a Hotel Petersburg și complexe cucuteniene
Primele cercetări au început în primăvara anului 2021 și s-au desfășurat pe situl arheologic din proximitatea Școlii Primare „Gheorghe Asachi” din Iași, de către o echipă de cercetători ai Institutului de Arheologie Iași, din cadrul Academiei Române, condusă de dr. George Bilavschi.
„Din aprilie 2021 și până în februarie 2022, ne-am concentrat atenția pe această zonă foarte importantă pentru istoria medievală și modernă a Iașilor.
Acest perimetru se află în fața vechilor Curți Domnești, a Palatului Administrativ, actualul Palat al Culturii din Iași, într-o zonă nucleu, de unde s-a dezvoltat orașul, mai întâi târgul medieval și apoi orașul modern, pe cele două axe principale, adică est-vest și sud-nord.
În același timp, ne aflăm și în capătul Uliței Mari, actualul bulevard Ștefan cel Mare, unde lucrurile au evoluat foarte dinamic din punct de vedere social, economic, administrativ, locativ pentru târgul Iașilor”, spune cercetătorul George Bilavschi.
Povestea zonei
Familia Grigore Ghica, logofătul de Herța, care s-a stabilit în această zonă, la Iași, a cumpărat terenul de la vechii proprietari și a construit o casă destul de atipică pentru orașul medieval târziu și premodern, pentru că fațada principală nu era aliniată la Piața Palatului, adică spre Palatul Administrativ, ci spre curtea interioară și spre zona colinară, spre zona mănăstirii Galata. Fiul lui Grigore Ghica, Vasile Ghica, a vândut casele bancherului Michel Daniel casele, iar acesta le-a închiriat antreprenorului Conrad de Regensburg, care a fost un investitor german stabilit la Iași și care a mutat firma „Hotel Petersburg” în casele familiilor Ghica-Daniel. „În timpul cercetărilor arheologice au fost descoperite ruinele laturii nordice a complexului Hotel Petersburg (sec. XVIII-XIX), precum și o pivniţă, canalizările din piatră, din tuburi ceramice și din fontă, aferente construcţiei. Clădirea principală era aliniată la frontul stradal, spre actualul bulevard Ștefan cel Mare și actuala stradă Palat, traversând strada Palat spre zona pe unde circulă tramvaiul acum. Acolo s-a montat o placă comemorativă care marchează amplasamentul corpului de clădire principal al Hotelului Petersburg, de unde a pornit și revoluția de la 1848. Practic, în saloanele hotelului se întâlneau tinerii școliți în afară și discutau chestiuni culturale, literare, dar și politice, și se pare că de aici Adunarea Populară a Revoluționarilor a pornit mișcarea revoluționară la 1848. Demolarea și refolosirea spațiului respectiv a demarat în anii '40 ai secolului trecut”, spune George Bilavschi.
Cercetătorul ieșean arată și că „fundațiile corpului nordic al hotelului, așa cum ne așteptam, au distrus complexe arheologice mult mai vechi, precum locuințe sau complexe de locuire din perioada Evului Mediu și coborând cronologic până în Eneolitic, din perioada culturii Cucuteni. Astfel, au fost documentate inclusiv câteva complexe cucuteniene, cu material foarte diversificat și foarte bogat, reprezentat de ceramică pictată şi câteva statuete de lut cu reprezentări antropomorfe și zoomorfe. Ceea ce ne-a surprins plăcut a fost numărul mare de complexe de locuire de secol XV, XVI și XVII. Au fost cercetate șase locuințe din secolele XVII – XVIII și o bogată și frumoasă locuință din care am scos și un interesant tezaur monetar, cu monedă genovezo-tătară, din secolele XIV – XV, precum și un ducat venețian foarte frumos, din secolul XV, care se află acum într-un proces de restaurare. În teren s-a constatat că fundaţiile casei Ghica, respectiv ale Hotelului Petersburg, au distrus complexele cucuteniene şi cele aparţinând evului mediu (sec. XIV-XVII).”
Aceste descoperiri au fost documentate și s-a realizat un raport arheologic complex, înmânat și aprobat de către Comisia Națională de Arheologie de către echipa de cercetători ai Institutului de Arheologie din Iași.
Zona din vale – ruine moderne
În prezent, se desfășoară cercetarea arheologică preventivă a celei de-a doua zone, din Sf. Andrei, proximitatea Palas Campus. Lucrările sunt realizate de o echipă de arheologi coordonată de dr. Dan Aparaschivei, cercetător științific în cadrul Institutului de Arheologie Iași, din cadrul Academiei Române, filiala Iași.
„Știam încă din timpul studiului arheologic că arealul cercetat de noi în prezent, această zonă din partea de jos a promontoriului, nu a fost locuit intens înainte de secolul al XIX-lea, dat fiind faptul că se află într-o zonă de șes pe malul râului Bahlui, astfel că nu vom descoperi decât, cel mult, câteva structuri de sfârșit de secol XIX – început de secol XX. Lucru care s-a confirmat în timpul cercetărilor. În momentul de față, ne concentrăm pe cercetarea arheologică preventivă pe o suprafață de circa 5.000 de mp, utilizând atât mijloace mecanice, în zonele în care știm și observăm că nu avem complexe arheologice, dar și manual, acolo unde situația o impune”, a explicat cercetătorul Dan Aparaschivei.