Logo Logo

Patru birouri din topurile mondiale de arhitectură expun la Palatul Culturii soluțiile propuse pentru o nouă dezvoltare în centrul Iașului



Concursul internațional de arhitectură organizat de compania IULIUS cu scopul de a realiza o nouă dezvoltare pentru zona Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii ajunge în etapa finală. Studiourile care au creat printre cele mai ambițioase repere arhitecturale din marile orașe ale lumii, precum sediul Apple - Apple Park California (Foster+Partners), clădirea cu funcțiuni mixte - Markthal Rotterdam (MVRDV), ansamblul mixed-use Four Frankfurt (UNStudio) și National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects), sunt reunite la Iași de participarea pentru prima dată la un concurs de specialitate din România.

Demersul este coordonat de juriul concursului, format din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu, specializați în aspecte de patrimoniu, urbanism, arhitectură contemporană și valorificarea spațiului public.

Iașul de mâine se clădește de astăzi


Soluțiile propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects, birouri internaționale care setează direcțiile arhitecturii contemporane la nivel mondial, vor fi expuse publicului larg, în perioada 30 iunie – 14 iulie 2022, în Holul Principal al Palatului Culturii din Iași. Expoziția „Un Iași pentru viitor” integrează viziunea birourile de renume mondial privind inserția arhitecturii contemporane într-un spațiu recunoscut pentru reperele sale istorice. Proiectele propuse răspund unor multiple provocări, urbanistice, topografice, tehnice, ce țin de patrimoniul construit, ecologice, de valorificare a descoperirilor arheologice, criterii impuse de arhitecți și specialiști, dar și rezultate în urma consultării publice privind percepția ieșenilor asupra orașului și asupra dezvoltării viitoare.

Intrarea este liberă pentru toți ieșenii interesați de dezvoltarea orașului lor, programul de vizitare fiind de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00.  

„Suntem entuziasmați să reunim la Iași patru dintre cele mai recunoscute birouri de arhitectură internaționale, ale căror lucrări sunt vizitate și admirate de milioane de oameni din întreaga lume. Sunt arhitecți care impresionează prin inovația lor și care au fost motivați de o misiune comună: aceea de a realiza o foarte bună soluție la nivel urbanistic pentru orașul Iași, care să reușească să devină o atracție și, totodată, să închege într-un mod fericit diferite zone ale orașului. Ne dorim ca soluția câștigătoare să devină un reper pentru orașul nostru, care să completeze în mod firesc clădirile de patrimoniu ce constituie istoria centrului orașului. Invităm ieșenii să descopere viziunea pentru această zonă a unor nume cu puternică rezonanță în arhitectura contemporană, în cadrul acestui demers, care constituie o premieră pentru întreaga țară”, a declarat Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS.

Birourile internaționale de arhitectură își vor prezenta soluțiile la conferința „Cities of the Future”

Arhitecți din cadrul birourilor internaționale care au gândit faimoasele atracții urbane The Gherkin din Londra (Foster+Partners), biblioteca Tianjin Binhain din China (MVRDV), Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart (UNStudio) și National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects) vor participa și la conferința „Cities of the Future”, organizată în parteneriat cu New Iași Architecture (NIA), club de dezbatere și informare asupra spațiului construit din Iași, și SHARE Architects, consilier în pregătirea concursului internațional de arhitectură și selecția birourilor invitate. Evenimentul va avea loc pe 30 iunie, de la ora 09.00, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași, participarea fiind gratuită.

Conferința va fi moderată de arh. Françoise Pamfil, critic de arhitectură, va debuta cu prezentarea soluțiilor propuse de cele patru birouri în cadrul concursului internațional de arhitectură, iar a doua parte va consta într-o dezbatere despre cum vor arăta orașele viitorului.