Logo Logo
Articol Republica Cum intră în istorie o „mahala” a municipiului Iași. Dezvoltarea capitalei Moldovei, prin ochii celor mai mari birouri de arhitectură din lume

La finalul lunii iunie s-a încheiat la Iași o competiție internațională la care au participat reprezentanți ai unora dintre cele mai mari birouri de arhitectură din lume. Competitorii, Foster+Partners, MVRDV, UNStudio, Zaha Hadid Architects, sunt birouri de arhitectură care și-au pus semnătura asupra unor clădiri emblematice de pe tot mapamondul.

Erasmus Bridge din Rotterdam (UNStudio), Turnul din inima centrului financiar al Londrei - 30 St Mary Axe, The Gherkin (Foster+Partners), Markthal, considerată una dintre cele mai frumoase piețe din lume (realizată de MVRDV), clădirea rezidențială 520 West 28th Street din New York, făcută de Zaha Hadid Architects - sunt doar câteva exemple din cataloagele studiourilor de arhitectură care au venit la Iași cu soluții pentru concurs.

Juriul a fost format din arhitecții Șerban Țigănaș (președinte), Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu, Matei Bogoescu și istoricul Cătălin Turliuc, specializați în aspecte de patrimoniu, urbanism, arhitectură contemporană și valorificarea spațiului public.

Concursul de proiecte, organizat de grupul Iulius, a început în urmă cu 3 ani și a constat în găsirea unei soluții arhitecturale care să respecte un complex de criterii de vizibilitate asupra monumentelor din zona centrală a Iașului, să pună în valoare descoperirile arheologice, să asigure unitatea și continuitatea stilistică a zonei, iar înălțimea noilor ansambluri să fie aliniată la clădirile reper din proximitate.

Competiția a fost câștigată de UNStudio, biroul de arhitectură care a proiectat repere urbane precum: Mercedes Benz Museum din Stuttgart, Erasmus Bridge din Rotterdam, Doha Metro Station din Qatar.

Am înțeles că nu suntem singuri”, spune directorul de dezvoltare Iulius, Raluca Munteanu. „Au fost pregătite o modelare digitală 3D completă a întregii zone centrale a Iașului, precum și două machete fizice, ce includ toate străzile și monumentele istorice din centrul Iașului. Rolul lor a fost acela de a analiza mai bine fiecare soluție propusă, în raport cu toate clădirile din proximitate, precum și în contextul centrului orașului Iași. Au ajutat și în luarea deciziei de către juriu. Am avut și o consultare publică online, Un Iași pentru Viitor, la care au răspuns peste 2.100 de persoane, pentru a înțelege cât mai bine ce-și dorește comunitatea. Totul pe o platformă special destinată acestui proiect (iașipentruviitor.ro), pentru ca ieșenii să poată fi informați în orice moment”, detaliază Raluca Munteanu.

Până în 14 iulie, ieșenii și turiștii care vizitează capitala Moldovei pot vedea cu ochii lor, în holul Palatului Culturii, soluțiile propuse de marile birouri de arhitectură internaționale pentru o zonă centrală din Iași.

Concursul a fost o provocare interesantă, pentru că soluțiile au avut în vedere regimul de înălțime al clădirilor din zonă, mixul de imobile - rezidențial și birouri, dar și faptul că la câteva sute de metri de Palat se află situri arheologice ale căror rezultate din urma cercetărilor trebuie conservate și puse în valoare în același timp.

Ca rezultat al dezbaterilor de acum trei ani, am pornit cu realizarea unei machete arhitecturale 3D. A fost o nevoie pe care au identificat-o specialiștii, pentru că Iașul nu avea o machetă arhitecturală pentru zona centrală”, spune directorul de dezvoltare al Iulius. Așadar, am format o echipă de organizare formată din specialiști din domeniu, care a realizat o temă de concurs, prin care s-au setat o serie de obiective care vizează atât partea de urbanism, cât și partea de includere a sitului arheologic și sustenabilitatea. Funcțiunea solicitată prin intermediul temei a fost mixtă, rezidențial plus zonă comercială la parter, să fie o zonă deschisă publicului larg. Ne-am dorit ca arhitecții să nu aibă o limitare în ceea ce privește opțiunea de a realiza o singură clădire sau un ansamblu de clădiri. Le-am dat o serie de obiective, conturul sitului, limitările la nivel de zonă centrală și istorică, iar în rest au avut libertate”, explică Raluca Munteanu.

Zona propusă marilor birouri de arhitectură include și un areal cu descoperiri arheologice, ruinele laturii nordice a complexului Hotel Petersburg (sec. XVIII-XIX), dar și mărturii din perioada cucuteniană și aparținând evului mediu, precum și un viitor drum care va fi creat tot de Iulius, care să conecteze zona Palat de strada Sfântul Andrei.

„Un exemplu de bune practici și o lovitură de imagine pentru Iași”


„Este unicat în România, având în vedere faptul că, în prezent, atât arhitectura, cât și urbanismul se scaldă în mediocritate. Din cauza legislației proaste, a inculturii, a lipsei de interes pentru calitatea spațiului de viață. Cu ocazia asta, se poate vedea ce înseamnă o analiză foarte serioasă a unei teme, iar fiecare propunere a fost în funcție de talentul arhitectului care participă la o astfel de competiție”,
spune Ionel Oancea, fost arhitect șef al municipiului Iași.

O mahala a Iașului intră în istoria orașului printr-un concurs internațional de arhitectură

Mahalaua Sfântul Andrei. În „buricul târgului”, cum îi spun localnicii, va căpăta o nouă viață. Terenul a fost unificat de Iulius prin achiziția mai multor parcele. A urmat lansarea consultărilor publice pentru elaborarea temei și cercetarea arheologică și au fost demarate discuțiile cu birourile de arhitectură, iar mai apoi înscrierile în concurs. Luna iunie a anului în curs a fost destinată analizei soluțiilor de către juriu, organizării expoziției publice de la Palatul Culturii, dar și recepției întrebărilor localnicilor.

Marea provocare din experiența noastră în organizarea acestui concurs, ca investitor privat, a fost să le prezentăm provocarea astfel încât să nu o poată refuza, dar și sincronizarea agendelor unor birouri de o asemenea anvergură, cu același termen limită. Vorbim de companii care sunt extrem de ocupate, cu proiecte în toată lumea, de milioane de euro”, povestește directorul de dezvoltare Iulius. „Toate companiile au livrat propunerile la termen, după o muncă intensă, iar pe 30 iunie a fost organizată o expoziție cu soluțiile birourilor de arhitectură în holul central al Palatului Culturii. O poate vedea oricine până pe 14 iulie, iar soluțiile sunt prezentate și online, pe platforma iasipentruviitor.ro. Juriul a avut două zile de deliberări și a anunțat câștigătorul pe 30 iunie, la ora 16, în transmisiune live. Este vorba despre cei de la UNStudio, al căror proiect a fost considerat ca răspunsul cel mai complet și echilibrat la întregul set de criterii din tema concursului. Din perspectiva noastră, avem două realizări. În primul rând, avem realizarea că o serie de companii absolut extraordinare au făcut o propunere pentru Iași. Le mulțumim foarte mult. Și avem deschiderea spre un nou mod de a realiza dezvoltarea urbană. În acest moment, avem un proiect pentru care intrăm într-un făgaș normal de realizare. Ne bucurăm să-l împărtășim comunității, a cărei viziune o înglobează într-o anumită măsură. Practic, noi abia începem munca”, spune Raluca Munteanu.

Cine sunt „trend setterii” arhitecturii contemporane mondiale care au venit să-și lase amprenta creativă la Iași

Foster+Partners, MVRDV, Zaha Hadid Architects și UNStudio au în portofolii realizări arhitecturale impresionante pe toate continentele. Unele clădiri sunt emblematice, le vedem pe website-urile de prezentare ale orașelor, dar și în selfie-urile turiștilor, pe feed-urile rețelelor sociale. Erasmus Bridge din Rotterdam (UNStudio), Turnul din inima centrului financiar al Londrei - 30 St Mary Axe, The Gherkin (Foster+Partners), Markthal, considerată una dintre cele mai frumoase „piețe” din lume (realizată de MVRDV), clădirea rezidențială 520 West 28th Street din New York, făcută de Zaha Hadid Architects - sunt doar câteva exemple din cataloagele studiourilor de arhitectură care au venit la Iași cu soluții pentru concurs.

Eram în Iași, eram la noi acasă și e mare mândrie pentru noi să facem acest lucru. Și nivelul pe care grupul Iulius l-a impus acestei competiții era unul deosebit de ridicat, exigent și standardele pe care dumnealor le-au impus în această competiție au fost dintre cele mai performante”, spune Florin Mindirigiu, organizatorul conferințelor de arhitectură SHARE, care descrie astfel motivația din spatele organizării conferinței de arhitectură, din 30 iunie, care i-a avut ca invitați pe reprezentanții renumitelor birouri de arhitectură prezente în Iași ca urmare a participării pentru prima dată la un concurs de specialitate din România.

Arhitectul Alin Hoblea, președintele Ordinului Arhitecților filiala Iași, spune că în primul rând este vorba despre vizibilitate și valorizare. „Iașul a devenit mai vizibil prin atragerea acestor patru celebre birouri de arhitectură. Grupul Iulius și-a consolidat imaginea de dezvoltator care pune în valoare calitatea spațiului urban pe care îl generează, iar arhitecții din Iași și din țară au ocazia să aibă de partea lor voci puternice care pun în valoarea arhitectura, ale căror proiecte devin repere în orice parte a lumii sunt realizate. Și nu în ultimul rând, comunitatea ieșeană va avea parte de o dezvoltare urbană cu prim obiectiv (și am remarcat cu mare plăcere asta în fiecare din cele patru propuneri) de a valoriza un context urbanistic, arhitectural și cultural cu totul special”, spune Alin Hoblea.

„Merită să sperăm că arhitecții sunt un fel de voievozi ai viitorului”


Este o bucurie pentru arhitectură că suntem la Iași. Cred că dacă ar fi să ne întrebăm ce anume ne face să fim curioși despre viitorul orașelor, probabil că răspunsul cel mai simplu ar fi că, din fericire, le locuim, cu bucurie le transmitem mai departe și cu încăpățânare le visăm. Față de obiectivele implicate în tema de concurs, care sunt obiective urbane, de arheologie, de patrimoniu, ecologice și economice, probabil că ceea ce au în comun răspunsurile celor patru birouri de arhitectură invitate este o calitate incredibilă a fiecărui proiect de fi vizionar. Am să vă invit să vă uitați la proiectele și la machetele de jos (n.r. Holul Palatul Culturii) având cheia de lectură Iași. Adică I pentru interes, A pentru atenție, S pentru soluție și I pentru Inovație”, a declarat conferențiar doctor, critic de arhitectură Françoise Pamfil, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu" București.

Ce poate însemna o arhitectură actuală, adaptată unui context? Poate ne gândim mai departe. Ce înseamnă o intervenție atât de importantă asupra orașului, ce impact are asupra comunității, ce înseamnă, de fapt, susținerea unei zone simbolice pentru Iași? Să extragem acele principii care vizează arhitectura și orașul pregătit pentru viitor, se întreabă retoric Răzvan Nica, șef de lucrări, prodecan al Facultății de Arhitectură din Iași.

Primul lucru care îmi vine în minte este să invoc anii de studenție. Mi se pare suprarealist și copleșitor. Patru dintre cele mai valoroase companii din lume concurează pentru Iași. Auzind aceste patru nume mă gândesc la cum citeam publicațiile de specialitate care le citau. Au descuiat o lume secretă a libertății în arhitectură”,
descifrează Vlad Țundrea, din noul val de arhitecți magnitudinea concursului internațional de arhitectură de la Iași.

„Ați văzut ce înseamnă libertatea în arhitectură, ce înseamnă libertatea creației”


Arhitectul Iulian Nicolau, șeful comisiei de urbanism din Consiliul Local, urmărește de trei ani acest proiect.Discutând cu colegii de breaslă și cu alte persoane interesate de subiect, impactul în acest moment este semnificativ. Am speranța că efectul concursului va ține mai mult timp și că administrația publică locală a învățat ceva din acest eveniment. Noi, împreună cu Ordinul arhitecților, cu breasla profesională, cu Uniunea arhitecților, vorbim de multă vreme despre importanța concursului de arhitectură, despre calitatea lucrărilor care pot fi expuse în astfel de concursuri. (...) Ați văzut ce înseamnă libertatea în arhitectură, ce înseamnă libertatea creației și eu cred că am dreptul să spun asta, privind în contrast cu ceea ce se numește arhitectura ieșeană, care, așa cum vă spuneam, se află într-o zonă dogmatică, tributară actelor, avizelor, autorizărilor, care au devenit – culmea - de-a lungul timpului, mai importante decât actul creator în sine”, spune arhitectul Iulian Nicolau.

Urbanism, arhitectură și turism. Ce șanse sunt ca noile ansambluri să apară în selfie-urile turiștilor în anii care vin


„Dacă ne gândim că ultima oară când case de arhitectură de așa renume au fost aici a fost când s-a construit podul peste Prut la Ungheni sau Grand Hotel Traian, competiția aceasta este foarte importantă. E o lovitură de imagine foarte bună pentru Iași. A existat o comunicare publică, a fost vizibil pentru toată lumea și asta este foarte important. Un astfel de concurs va avea un impact pe termen lung asupra modului în care arată Iașul”, crede Alin Pătru, consultant în turism.

În zilele care urmează, platforma Republica.ro vă prezintă povestea casei de arhitectură UNStudio - care a câștigat competiția de la Iași - proiectul, dar și un interviu cu reprezentanții săi.


Articol Republica: https://bit.ly/3RMjzLk