Soluția Foster + Partners în cadrul concursului internațional organizat de compania IULIUS, la Iași, și-a propus să aducă un suflu nou într-o zonă istorică a Iașului, mizând pe sustenabilitate și conectivitate extinsă.
Întrebați cum consideră că ar trebui să răspundă arhitectura unui context atât de sensibil precum Iașul, dar și care sunt principalele criterii pe care ar trebui construită o soluție, Maximilian și Daniel Zielinski, Senior Partners Foster + Partners au răspuns: „Poate cea mai pertinentă întrebare care ne-a preocupat este ideea de a construi sau nu pe acest sit. Un paradox? Locul este de aproape un secol foarte puțin construit și complet inaccesibil publicului, lăsând însă vedere liberă către dealuri și mănăstirea Galata”. „Memoria locului”, au argumentat arhitecții „spune altă poveste, în care piața palatului beneficia de fronturi bine definite pe toate laturile acesteia. Astfel, aflăm că parte a sitului a fost ocupată de hotelul Petersburg, care avea un rol de întâlnire și congregare în inima orașului”.
Criteriul primordial pe care ar trebui construită o soluție în acest sens este, consideră cei doi arhitecți, integrarea. „Centrul istoric al Iașului este o zonă foarte valoroasă, care atrage atât localnici, cât și turiști. Monumentele existente trebuie puse în valoare, iar noua dezvoltare trebuie să trateze cu respect aceste valori. Integrarea vizuală, dar și funcțională în contextul urban joacă de aceea un rol foarte important.
Arhitectura trebuie să fie contemporană, dar și atemporală în acest context, rafinată și elegantă, o arhitectură care să complimenteze o compoziție deja bine echilibrată și acceptată”.
Soluția Foster + Partners și-a propus să traseze un nou domeniu public și o dezvoltare rezidențială vibrantă în Iași. Masterplanul gândit are implicații de anvergură dincolo de limitele amplasamentului, proiectul acționând „ca un catalizator al regenerării, îmbunătățind conectivitatea și bunăstarea, în timp ce designul pune în valoare patrimoniul bogat și caracterul distinctiv al zonei, integrând în mod firesc cele mai noi tehnologii în întregul amplasament”.
Spațiul verde dedicat publicului s-a aflat printre prioritățile acestui proiect, „cu o zonă specială de wellness și un spațiu pentru evenimente. Un nou traseu pietonal leagă direct parcul de zona Sf. Andrei, activând cartierul local. Amenajarea peisagistică fluidă din întregul ansamblu unește diferitele elemente ale masterplanului și le oferă locuitorilor acces direct la natură. Piațetele, grădinile și străzile sunt adăpostite de acoperișuri în consolă, care reflectă arhitectura civilă a regiunii”.
Juriul concursului format din echipa de specialiști Cătălin Turliuc (istoric) și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu a apreciat abordarea fenomenologică a proiectului, fundamentată pe experiențe senzoriale distincte. „Soluția propusă își extrage expresia din forma urbană existentă și decupează volumele pentru a facilita perspectivele esențiale indicate de temă”, a comentat juriul. Mai mult decât atât, s-a aplicat o strategie elaborată pentru reducerea la maximum a amprentei de carbon a ansamblului, juriul apreciind concentrarea proiectului pe sustenabilitate, ambianță și confort, atât la nivelul public, cât și la cel rezidențial.
Foster + Partners este un studio global de arhitectură, urbanism și design, puternic înrădăcinat în durabilitate și înființat în 1967, de către Lordul Foster. De atunci, biroul și-a construit o reputație internațională prin designul bine gândit și avangardist, funcționând ca un studio unic, divers din punct de vedere etnic și cultural.
Expoziția „Un Iași pentru viitor”, în cadrul căreia au fost prezentate cele patru soluții propuse de prestigioasele birouri de arhitectură, a fost deschisă publicului până în data de 14 iulie 2022, în Atriumul Palas Mall.