Logo Logo
Articol Igloo Ben van Berkel, cofondator și arhitect principal al UNStudio: „Este important ca orice clădire, indiferent de dimensiunea ei, să ofere o experiență centrată pe om și la scară umană, sănătatea fizică, psihologică și socială este primordială”

Soluția UNStudio „Punte peste timp, punte peste comunități” a fost desemnată câștigătoare în concursul internațional de arhitectură organizat de compania IULIUS, la Iași, iar juriul a apreciat-o ca fiind „răspunsul cel mai complet și echilibrat la întregul set de criterii din tema concursului”. Proiectul este dezvoltat pe principiul construirii în jurul orizontului și este marcat de metafora stratificării geologice, ce creează, în felul acesta, o experiență senzorială panoramică raportată la oraș.

 

UNStudio este un birou internațional de arhitectură, fondat în 1988, fiind recunoscut pentru designul avangardist și proiectele emblematice ce mizează pe soluții sustenabile și incluzive, ca răspuns la provocări legate de urbanizare, schimbări climatice și impact de durată asupra orașelor și a oamenilor.

 

Echipa igloo a stat de vorbă cu Ben van Berkel, cofondator și arhitect principal al UNStudio despre valorile și principiile renumitului birou de arhitectură, despre alegerea de a participa la concursul de arhitectură de la Iași, dar și pe subiectul sustenabilității, despre dimensiunea socială a viitorului proiect din România. Arhitectul ne-a vorbit și despre câteva dintre sursele de inspirație ale proiectelor sale și despre alte proiecte grandioase pe care le realizează în prezent.

Cum ai descrie practica voastră de arhitectură unui interlocutor străin? Care sunt valorile de bază ale UNStudio?

UNStudio este o companie globală de design cu o echipă de peste 300 de oameni de 27 naționalități diferite. Ne propunem să creăm la nivel mondial medii sănătoase și durabile și să încorporăm soluții tehnologice pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Echipa noastră se ocupă de proiecte de orice tip, de la orașe la aeroporturi, clădiri și poduri, de la experiențe la mărci și produse. Pasiunea pentru inovație este în centrul muncii noastre, iar proiectele noastre promovează calitatea, originalitatea, optimismul și inteligența.

 

UNStudio este renumit pentru proiectele de mare anvergură, desfășurate în multe orașe importante din întreaga lume. Cum v-a atras interesul România și mai ales Iașul?


Nu am mai realizat un proiect în România până acum, așa că perspectiva proiectării unei clădiri pentru Iași a fost deosebit de interesantă pentru noi. Este un oraș cu atât de multe straturi: istoric, urban, social și cultural și asta îl face aparte. Iașul are o structură istorică puternică, fiind orientat și spre viitor. UNStudio se mândrește cu proiectarea unei arhitecturi cu o poveste clară, concentrată pe modul în care oamenii experimentează spațiul, iar acest cadru urban și cultural oferă o locație provocatoare și captivantă pentru a adăuga o nouă experiență arhitecturală, o nouă poveste spațială pentru Iași.

 

Cum abordați de obicei proiectarea imobilelor rezidențiale în orașe mari? Ați aplicat vreuna dintre aceste perspective în proiectul recent de la Iași?


Fiecare oraș este diferit, prin urmare, cel mai important lucru pentru noi este, într-o primă fază,  să înțelegem care sunt caracteristicile specifice ale unui loc și ce priorități culturale influențează un rol în modul în care oamenii trăiesc sau își doresc să trăiască într-un anumit oraș. Spațiul disponibil  – sau lipsa acestuia – este, de asemenea, un aspect care va determina modul în care se vor proiecta case sau clădiri. În orașele foarte mari și compacte, aceasta înseamnă adesea că sunt necesare clădiri înalte, dar, desigur, acest lucru nu este întotdeauna o soluție. În fiecare situație, cel mai important aspect al proiectării caselor este aceea de a oferi o anumită calitate vieții rezidenților. Este important ca orice clădire, indiferent de dimensiunea ei, să ofere o experiență centrată pe om și la scară umană; sănătatea fizică, psihologică și socială este primordială. De asemenea, abordăm sustenabilitatea într-un mod holistic, prin crearea unei arhitecturi durabile din punct de vedere social, ecologic și economic. Proiectul de la Iași este un exemplu al acestui demers. Materialele alese și designul propus pentru modul de funcționare a clădirii asigură durabilitatea mediului. Eficiența și flexibilitatea amenajărilor oferă viabilitate economică și longevitate construcției, protejând viitorul utilizării acesteia. Crearea de spații publice și adaptabilitatea programatică asigură sustenabilitate socială și integrează clădirea în oraș.

 

Cum a fost procesul acestei competiții?


Procesul în sine a fost foarte ușor. Situl, cu toate complexitățile acestuia – topografice, sociale, culturale și istorice – a creat o oportunitate cu adevărat incitantă, care avea nevoie de o soluție inovatoare. În calitate de arhitecți, suntem entuziasmați de astfel de provocări și suntem dornici să rezolvăm astfel de „probleme”, prin urmare, acest concurs a fost cu adevărat unul atrăgător. Și, desigur, suntem încântați că propunerea noastră a fost selectată în cele din urmă.

 

Interesul pentru materialele de construcție durabile și ecologice este într-o continuă creștere (și din motive întemeiate). În acest sens, lemnul a căpătat foarte multă atenție în ultima vreme. Soluția „Punte peste timp, punte peste comunități” pentru Iași include o structură superioară din lemn. Care sunt beneficiile pe care le aduce aceasta clădirii și locuinței?


Lemnul este într-adevăr un material foarte la modă în acest moment, din numeroase motive. Cele mai multe dintre acestea se datorează beneficiilor pe care le are pentru mediu (este natural, regenerabil, reutilizabil, are o amprentă redusă de carbon și necesită energie redusă în producție în comparație cu alte materiale de construcție tradiționale). Are și proprietăți acustice excelente, deoarece absoarbe mai degrabă decât amplifică sunetul, iar acest lucru este foarte important în spațiile de locuit și de lucru. Lemnul este, de asemenea, un izolator excepțional și nu are niciun efect negativ asupra sănătății umane. Nu este însă ideal pentru orice tip de clădire, dar pentru designul nostru pentru Iași este o alegere foarte potrivită.

 

Dimensiunea socială este foarte importantă în proiectele de care vă ocupați. Care sunt obiectivele viitoare în acest sens?

Când proiectezi pentru orașe, în special în ceea ce privește viața și lucrul, construirea de comunități și crearea de spații este primordială. Înseamnă mult mai mult decât să te asiguri că oamenii nu devin izolați, trebuie să proiectezi în așa fel încât oamenii să se poată reuni. Este necesar să garantezi că arhitectura sau infrastructura încurajează socializarea și că aceasta este, de asemenea, incluzivă într-un sens mai larg. Pentru proiectul de la Iași ne-am decis să creăm un spațiu care să combine și să dizolve barierele sociale. Palas Residential va fi deschis către împrejurimile sale, permițând circulația fluidă a oamenilor din cartierul Sf. Andrei către Piața Palatului. Va fi un loc de consolidare a țesutului social, de amplificare a sentimentului de comunitate și de conectare cu vecinătățile prin noile spații publice și zone amenajate pe care le va oferi. Acesta este cu adevărat un element-cheie al viziunii noastre generale de design.

 

Ce arhitecți sau designeri contemporani admiri cel mai mult?


Nu am o clădire preferată sau o figură deosebit de influentă când vine vorba de arhitectură. Nu am urmărit niciodată „două capodopere și un erou” ca atare. Sunt mai degrabă înclinat să fiu interesat de anumite calități în cadrul diferitelor proiecte și de la diferiți designeri. De asemenea, nu sunt inspirat doar de arhitectură, pot găsi inspirație în multe domenii diferite. În știință – prima aselenizare, de exemplu – sau în literatură, fotografie, artă sau publicitate. Pentru mine, inspirația poate veni din multe surse diferite.

 

La ce proiecte lucrați în prezent?

În prezent, lucrăm la proiecte de diferită amploare în multe țări, inclusiv la dezvoltarea STH BNK, proiect finanțat de Beulah Development, în Melbourne, sediul Booking.com din Amsterdam, FOUR, un proiect mixed-use în inima orașului Frankfurt, Turnul Wasl din Dubai și Teatrul Liric din Hong Kong.


Articol Igloo: https://bit.ly/3A47nP3