Logo Logo
Articol Ziarul de Iasi - Interviu Catalin Turliuc


„Clădirea viitorului” - ce spun membrii juriului celui mai mare concurs de arhitectură din Iaşi?


Cei şase - cinci arhitecţi şi un istoric - vor trebui să aleagă proiectul câştigător al concursului internaţional de arhitectură pe care îl va organiza compania Iulius pentru dezvoltarea zonei Sf. Andrei - Piaţa Palatului.

Cinci arhitecţi şi un istoric vor alege proiectul câştigător al concursului internaţional de arhitectură pe care îl va organiza compania Iulius pentru dezvoltarea zonei Sf. Andrei - Piaţa Palatului. Membrii juriului spun câ o astfel de iniţiativă ar trebui să fie extinsă şi la alte proiecte din oraş. Totodată, spun aceştia, ar fi necesară inclusiv o legiferare prin care organizarea de astfel de concursuri să fie încurajate inclusiv la nivel de autorităţi locale pentru proiecte de amploare. Juriul este format din arhitecţii Şerban Ţigănaş, Augustin Ioan, Matei Bogoescu, Mihai Drişcu şi Dragoş Ciolacu, alături de istoricul Cătălin Turliuc.

Din punct de vedere arhitectural, spune dr. arh. Augustin Ioan, soluţiile care urmează a fi propuse ar trebui să reprezinte „clădiri ale viitorului”. „De-a lungul întregii mele cariere am promovat concursuri, şi la ordinul arhitecţilor, şi în spaţiul public. Din nefericire, continuă să nu fie soluţia preferată nici de autorităţile locale, şi nici de cele naţionale care ar fi putut să legifereze, în 30 de ani, concursul ca modalitate de intervenţie mai ales în zone centrale, cum este cazul de aici de la Iaşi”, a mai spus dr. arh. Augustin Ioan.

El a spus că tema de la Iaşi este una „complicată”, dar a precizat că, având în vedere că este un concurs cu invitaţi, acest lucru asigură „o plasă de siguranţă” pentru a avea, la finalul competiţiei, „un număr de soluţii bune”.

La rândul lui, istoricul Cătălin Turliuc a precizat că acest concurs este „extrem de relevant pentru întreaga comunitate”. „Ceea ce va rezulta în urma desfăşurării acestui concurs internaţional de arhitectură va trebui să creeze o nouă solidaritate, un nou spirit comunitar în oraş, să pună în valoare marile obiective care deja dau capital simbolic zonei centrale şi, în acest sens, este o mare provocare”, a declarat istoricul.

El a adăugat că astfel de concursuri nu ar trebui să fie organizate doar pentru zona centrală, ci pentru alte proiecte dezvoltate în oraş. „Primul lucru pe care îl aştept este ca acest ansamblu de clădiri să fie simbolul generaţiei actuale, să ne plaseze într-un dialog fertil cu trecutul, să reprezinte, dacă vreţi, un semn al unei generaţii care se adaugă celor care au dat prestigiu şi au întărit rolul de capitală istorică şi capitală culturală a României”, a mai spus Cătălin Turliuc.

Amintim că, săptămâna trecută, compania Iulius a anunţat un concurs internaţional de arhitectură (VEDEȚI AICI) în premieră pentru Iaşi, concurs care are în vedere dezvoltarea zonei Sf. Andrei - Piaţa Palatului, respectiv cea cuprinsă între Palas Campus şi strada Palat.


Articol Ziarul de Iași - https://bit.ly/31Zoaoq