Câștigătorul concursului internațional de arhitectură Un Iași pentru Viitor a fost desemnat.
Felicitări, UNStudio!

Ansamblul arhitectural proiectat de UNStudio, în cadrul concursului internațional de la Iași, organizat de compania IULIUS, a fost desemnat de un juriu de specialiști drept soluția câștigătoare pentru o viitoare dezvoltare în zona centrală a Iașului. Descris de membrii juriului drept „răspunsul cel mai complet și echilibrat la întregul set de criterii din tema concursului”, proiectul propus de UNStudio a răspuns cu multă creativitate și inovație tuturor provocărilor generate de caracteristicile amplasamentului, unul cu un patrimoniu istoric și cultural dominant și valoros.

„Am așteptat cu entuziasm răspunsul la tema formulată oferit de cei patru participanți în concurs, știind încă de la început cât de grea va fi misiunea juriului de a le departaja. Toate lucrările au fost de o înaltă calitate din perspectiva îndeplinirii criteriilor care trebuiau respectate și am constatat că fiecare dintre birourile participante la acest concurs a depus un efort conceptual consistent. Suntem bucuroși că am reușit desemnarea unui proiect câștigător care poate reseta relația dintre arhitectura contemporană și cea istorică, atât la nivel local, cât, de ce nu, și la nivel național”, a declarat președintele juriului, dr. arh. Șerban Țigănaș.

UNStudio

"Noua arhitectură se aliniază celei istorice și dă un plus viitorului urban al Iașului."

UNStudio este un birou internațional de arhitectură, fondat în 1988, de către Ben Van Berkel și Caroline Bos. Cu birouri în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne, echipa a lucrat, până în prezent, la peste 120 de proiecte, realizate în 41 de țări, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, dar și masterplanuri urbane. Arhitecții sunt recunoscuți pentru designul lor avangardist, iar proiectele lor emblematice reprezintă spații în care oamenii trăiesc și lucrează în medii sănătoase.

Unele clădiri au devenit obiective arhitecturale contemporane de neratat, precum Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, ce reprezintă o atracție în sine pentru turiști, sau terminalul central de transport public din Arnhem (Olanda), care este și un exemplu excelent pentru proiectele de infrastructură în reamenajare.

Biroul s-a făcut remarcat și pentru designul arhitectural al rețelei de metrou Doha, din Qatar, precum și pentru principalele proiecte de ultimă generație, cum ar fi sediul Booking din Amsterdam, sau proiecte mixed-use, cum este Four Frankfurt, care sunt, în prezent, în construcție.

Acestea sunt doar câteva exemple de proiecte ale UNStudio, a cărui misiune este de a proiecta pentru un impact de durată, de a contribui la provocările legate de urbanizare, schimbări climatice și de a aduce un impact de durată asupra orașelor și a oamenilor.

Soluție: Palas Rezidențial
Punte peste timp, punte între comunități

„Palas Rezidențial se află într-o locație cu o bogată încărcătură istorică.

Cadrul urban, precum și avântul puternic al Iașului în ceea ce privește dezvoltarea economică, academică și culturală, creează fundalul perfect pentru acest proiect ambițios.

Viziunea noastră este de a crea un spațiu care să facă o punte peste timp.

Palas Rezidențial se dorește a fi un mediu contemporan, care poate găzdui spații rezidențiale de calitate și facilități publice, fiind, totodată, complet integrat în contextul istoric din împrejurimi; un mediu care își generează identitatea pe baza cadrului său istoric, devenind simultan noul fundal pentru monumentele din jur și oferind noi unghiuri și perspective de vizibilitate pentru acestea.

Viziunea noastră este de a crea un spațiu care să îmbine comunitățile și să dizolve barierele sociale. Palas Rezidențial va fi o dezvoltare rezidențială unică, deschisă către împrejurimi și care va permite circulația fluidă a persoanelor dinspre cartierul Sf. Andrei către Piața Palatului. Va fi un loc de consolidare a țesăturii sociale, care amplifică sentimentul de comunitate și conectează împrejurimile prin intermediul noilor spații publice și zonelor amenajate pe care le va oferi.”

Motivație juriu:

Proiectul este dezvoltat pe principiul „construind în jurul orizontului”.

Soluția volumetrică este cea mai aplatizată dintre toate propunerile, construind un plan de relaționare cu orizontul orașului, care este în același timp și o amplificare a platoului pieței Palatului Culturii. Se oferă, astfel, o experiență de 360 de grade către silueta Iașului și peisajul urban. Acest spațiu, cu înălțime dublă, funcționează și ca cezură între volumele de la bază, de la nivelul trecătorilor, și coronamentul rezidențial.

Aspectul general este marcat de metafora stratificării geologice.

Conexiunile spațiale între cotele superioare și inferioare se fac prin traseul plantat, o adevărată oază.

Masa construită a fost optimizată prin prelucrări diagramatice rezultate din rațiuni de însorire, de flexibilitate a structurii și a organizării rezidențiale, oferind spații diverse, cu accese distincte. Locuitorii beneficiază de spații comune și de depozitare suplimentară în zona subsolurilor.

Juriul a remarcat un echilibru consistent între conceptul bazat pe metafora orizontului și rezolvările tehnice avansate, care pregătesc ansamblul pentru o certificare de clădire verde.

Înrămarea perspectivelor spre principalele monumente este o tehnică reușită, care fragmentează baza ansamblului în șase corpuri distincte, asigurând permeabilitatea la nivelul pietonilor și permițând traseele de parcurgere a spațiilor. Se realizează, astfel, o adevărată cameră urbană, care devine o destinație atractivă, atât pentru public, cât și pentru rezidenți. Atmosfera propusă este complexă, diferită și generoasă, cu o multitudine de planuri suprapuse în care natura și arhitectura contemporană creează spații de relaxare pentru toate categoriile de utilizatori ai locului.

Proiectul este foarte deschis prin flexibilitate pentru adaptări în timp, atât a locuințelor, cât și a spațiilor publice.

Din perspectiva sustenabilității, s-a oferit o variantă structurală alternativă pentru volumul rezidențial, bazată pe soluții din lemn, pentru o amprentă de carbon minimă.

Tu ce părere ai despre proiectul
UNStudio pentru Iașul de mâine?

Trimite-ne punctul tău de vedere folosind formularul alăturat.

Foster+Partners

"Dați-ne voie să lăsăm această lume mai bună decât am găsit-o"

Foster + Partners este un studio global de arhitectură, urbanism și design, puternic înrădăcinat în durabilitate și înființat în 1967, de către Lordul Foster. De atunci, biroul și-a construit o reputație internațională prin designul bine gândit și avangardist, funcționând ca un studio unic, divers din punct de vedere etnic și cultural.

Studioul integrează abilitățile de arhitectură cu cele de inginerie structurală și de mediu, urbanism, design interior și industrial, producție de machete și de film și multe altele, mediul de lucru colegial fiind similar cu cel al unei universități compacte. Grație acestor competențe diverse, Foster + Partners are capacitatea să abordeze o gamă largă de proiecte, în special cele de o complexitate și o amploare considerabile. Designul stă la baza tuturor proiectelor studioului, de la produse și clădiri, până la orașe, menținând întotdeauna angajamentul de a asculta, de a pune întrebări și de a inova.

În prezent, provocările globale legate de explozia demografică, inegalitate, urbanizarea rapidă și degradarea mediului angrenează un set unic și complex de probleme. Fiind un studio cu competențe multiple, condus de arhitecți și axat pe durabilitate, Foster + Partners poate avea o contribuție importantă la rezolvarea acestor provocări.

Soluție: H[IS]tory 2.0

„Un nou domeniu public și o dezvoltare rezidențială vibrantă în Iași.

Propunerea Foster + Partners aduce un suflu nou într-o zonă istorică a Iașului.
Masterplanul are implicații de anvergură dincolo de limitele amplasamentului. Proiectul acționează ca un catalizator al regenerării, îmbunătățind conectivitatea și bunăstarea. Designul pune în valoare patrimoniul bogat și caracterul distinctiv al zonei, integrând în mod firesc cele mai noi tehnologii în întregul amplasament. Viitorul Iașului este construit în jurul unor spații și clădiri sensibile la scara umană, creând un domeniu public locuibil și prietenos, care cultivă sentimentul de comunitate.

Situat în inima amplasamentului, noul parc este un spațiu verde luxuriant dedicat publicului, cu o zonă specială de wellness și un spațiu pentru evenimente. Un nou traseu pietonal leagă direct parcul de zona Sf. Andrei, activând cartierul local. Amenajarea peisagistică fluidă din întregul ansamblu unește diferitele elemente ale masterplanului și le oferă locuitorilor acces direct la natură. Piațetele, grădinile și străzile sunt adăpostite de acoperișuri în consolă, care reflectă arhitectura civilă a regiunii.

Clădirile rezidențiale remarcabile sunt bine conectate cu restul ansamblului, combinând elemente specifice stilului de viață urban și cadrului natural din parc. Toate apartamentele au dotări de ultimă generație și oferă priveliști de neegalat către Palatul Culturii și către noile spații verzi create”.

Motivație juriu:

Proiectul se bazează pe sustenabilitate și conectivitate extinsă. Abordarea este fenomenologică, fiind fundamentată pe experiențe senzoriale distincte. Fundamentarea și demersul generator al proiectului sunt apreciabile.

Soluția propusă își extrage expresia din forma urbană existentă și decupează volumele pentru a facilita perspectivele esențiale indicate de temă.

Ansamblul nu este vizibil din zona de percepție a bisericii mănăstirii Trei Ierarhi.

Proiectul se bazează pe aspirația locuitorilor de a genera un parc urban extins, pietonalizat, în continuarea axei Ștefan cel Mare și Sfânt, în zona pieței Palatului Culturii. Conceptul continuă gradina urbană către zona Sfântul Andrei.

S-a aplicat o strategie distinctă, elaborată pentru reducerea la maximum a amprentei de carbon a ansamblului

Juriul a apreciat concentrarea proiectului pe sustenabilitate, ambianță și confort, atât la nivelul public, cât și la cel rezidențial. Toate apartamentele au terase generoase, care oferă vederi panoramice.

Verticalele sunt evidențiate deliberat, intenționându-se o atemporalitate arhitecturală. Este evident contrastul dintre zona de plintă comercială și de acces și etajele locuințelor. Referințele la arhitecturi tradiționale sunt interesante, fiind materializate prin console protectoare pentru spațiul public, asemenea streșinilor profunde.

Tu ce părere ai despre proiectul
Foster+Partners pentru Iașul de mâine?

Trimite-ne punctul tău de vedere folosind formularul alăturat.

MVRDV

"Am vizitat Iașul și ne-am îndrăgostit de bogata sa istorie."

MVRDV a fost fondat în 1993, de către Winy Maas, Jacob van Rijs și Nathalie de Vries. Cu sediul în Rotterdam, Olanda, biroul abordează proiecte la nivel global, oferind soluții la probleme contemporane de arhitectură și urbanism din întreaga lume. Metoda noastră de proiectare ultra-colaborativă și bazată pe cercetare îi implică de la bun început în procesul creativ pe clienți și stakeholderi, alături de experți dintr-o varietate de domenii. De aici rezultă proiecte exemplare și deschise, care permit dezvoltarea orașelor și a peisajului urban către un viitor mai bun.

Proiectele MVRDV sunt expuse și publicate în întreaga lume și au primit numeroase premii internaționale. Peste 300 de arhitecți, proiectanți și urbaniști dezvoltă proiecte prin intermediul unui proces de proiectare multidisciplinar și colaborativ, care implică explorări tehnice și creative riguroase.

Abordarea unică a MVRDV în materie de proiectare se materializează sub forme variate, de la clădiri de toate tipurile și dimensiunile, până la planuri și viziuni de urbanism, numeroase instalații și expoziții. Printre proiectele finalizate se numără: Markthal (un proiect mixt din Rotterdam, cu profil rezidențial și comercial), Valley (un proiect rezidențial mixt din cartierul Zuidas, din Amsterdam), Depot Boijmans Van Beuningen (primul depozit de artă din lume complet accesibil publicului, aflat în Rotterdam), Concordia Design (o clădire multifuncțională, cu spații de coworking, din Wrocław, Polonia).

Soluție: Hills of Iași (Colinele Iașului)

„Terenul din Iași, care face obiectul concursului, se află la confluența mai multor elemente cheie din oraș, deopotrivă istorice și mai recente. Prin urmare, se impune o inserție delicată și bine gândită în țesutul urban, care să echilibreze în mod adecvat noțiunile de scară și esență.

Așadar, cum se poate realiza acest lucru? Cum putem să fim contemporani, respectând, totodată, istoria? Și cum putem extinde oferta generoasă de dotări publice și caracterul primitor al zonei Palas cu care se învecinează amplasamentul?

Prin soluția noastră, denumită Hills of Iași (Colinele Iașului), ne propunem să reunim aceste caracteristici într-un singur edificiu nou și impresionant, care să respecte istoria și să introducă, totodată, o viziune asupra viitorului orașului. Un viitor care vede Iașul ca un loc mai dens populat, dar și mai verde, mai locuibil și mai implicat social.

Pentru aceasta, am proiectat o clădire cu un spațiu public deschis spre împrejurimi, pentru a oferi priveliști deosebite și pentru a respecta liniile de vizibilitate existente. Acoperișurile înclinate se raportează la clădirile din jur, adăugând 7 noi culmi sau coline ce se profilează la orizontul orașului. În curte, am creat o oază naturală cu jardiniere și ghivece. În combinație cu fațadele care etalează o pictură murală amplă, ce evocă puncte de atracție ale naturii din Iași, curtea va deveni un loc de întâlnire și socializare, unde toată lumea poate veni să se liniștească și să se relaxeze.”

Motivație juriu:

Conceptul acestui proiect este un ecou al topografiei colinare a Iașului.

Soluția oferă două strategii distincte: una pentru imaginea exterioară și cealaltă pentru cea interioară, pentru oraș și locuitorii ansamblului.

Masa formală este prelucrată prin pliere și decupare, folosind perspectivele privilegiate spre reperele monumentale.

Ansamblul este conceput ca o destinație care oferă un dispozitiv centrat pe un punct panoptic de percepție al obiectivelor importante din zona centrală a orașului.

Este singura propunere care a nu a construit pe zona triunghiulară din partea inferioară a sitului, realizând o amenajare publică și contribuind, astfel, consecvent, la consolidarea conceptului fondator.

Juriul a apreciat coerența conceptului descris în pași succesivi, pornind de la masa maximă edificabilă, prelucrată până la un optim pentru spațiul interior. Rezultatele acestor transformări morfologice au fost testate cu instrumente avansate de măsurare a sustenabilității. A apărut, astfel, un loc gândit de autori ca nou spațiu în oraș, robust și prietenos în același timp.

Întreg spațiul interior este anvelopat cu un mozaic ce reprezintă panoramele spre cadrul înconjurător al orașului.

Îndrăzneala volumetrică este înrudită cu proiectele anterioare ale echipei.

Silueta generală se proiectează într-un peisaj de acoperișuri, roof scape, specific zonei.

Soluția propusă indică posibilitatea realizării unei mari diversități de apartamente.

Platforma de observare și sky bar-ul sunt oferite publicului.

A fost remarcată ambiguitatea vizuală între parterul comercial și volumele rezidențiale și contrastul dintre verticalitatea „canionului” construit și spațiul de relaxare de la sol, pe care îl delimitează.

Anvelopa exterioară este deschisă către soluții tehnice și materiale care necesită dezvoltare ulterioară.

Tu ce părere ai despre proiectul
MVRDV pentru Iașul de mâine?

Trimite-ne punctul tău de vedere folosind formularul alăturat.

Zaha Hadid Architects

"Noua arhitectură se aliniază celei istorice și dă un plus viitorului urban al Iașului."

Zaha Hadid Architects (ZHA) a redefinit arhitectura secolului XXI printr-un portofoliu de proiecte ce au captivat imaginația întregului glob.

Forma și spațiul sunt integrate în structura clădirilor semnate de ZHA, care evoluează din împrejurimile lor și reunesc comunitățile din acestea în spații publice generoase, ce interacționează cu orașul. ZHA a fost onorată cu cele mai înalte distincții acordate de instituțiile profesionale și academice din întreaga lume și, de patru decenii, continuă să fie unul dintre cele mai inventive studiouri de arhitectură din lume.

„Am distilat acești 40 de ani de cercetare în toate proiectele ZHA, proiecte care, cu fiecare nou design pe care îl concepem, devin tot mai rafinate din punct de vedere al spațiului, mai eficiente ca structură și mai performante tehnologic.”

Combinând soluții de design inovatoare cu materiale ecologice și practici de construcție durabilă, Zaha Hadid Architects nu analizează părțile disparat, ci se străduiește să le înțeleagă global, pentru a satisface, de fiecare dată, aspirațiile comune ale fiecărei noi generații.

Soluție: Sf. Andrei, Iași. Între Patrimoniu și Inovație

„Trecutul glorios al Iașului reiese din urbanismul și monumentele sale, care evocă o istorie captivantă.

Iașul nu este doar despre trecut. Este un oraș animat și antrenant, care evoluează ca formă, organizare și dinamică asemenea unui organism viu. În jurul centrului istoric, elegant și conservat cu multă grijă, apar noi poli de atracție, ce remodelează peisajul urban.

Arhitecții, în calitatea lor de proiectanți urbaniști, au un rol important în facilitarea acestui proces, într-un mod cât mai incluziv și organic posibil. Situat între centrul istoric și noile dezvoltări din partea vestică, terenul de pe strada Sf. Andrei capătă un rol fundamental în facilitarea acestui proces de dezvoltare organică.

Amplasarea acestuia îi oferă oportunitatea de a funcționa, atât la propriu, cât și la figurat, ca verigă de legătură între Patrimoniu și Inovație, îmbinând bogatul patrimoniu ieșean cu optimismul de nezdruncinat al orașului față de viitor.

În acest context, soluția noastră își propune să atingă patru obiective specifice: crearea unui Nou Pol Urban între Patrimoniu și Inovație, amplificarea conectivității pietonale prin Domeniul Public, proiectarea unui Mediu verde și sustenabil, respectiv asigurarea unei dezvoltări de succes, de cea mai înaltă calitate.”

Motivație juriu:

Juriul a apreciat modul în care proiectul mediază relația dintre diferitele scări ale orașului într-o manieră integrativă, întregul proiect fiind dezvoltat sub conceptul de spații intermediare. Soluția face tranziția între patrimoniu și inovație, cele două dominante ale zonelor între care se situează amplasamentul. Cele două paliere de utilizare a spațiilor, public și privat, sunt prezente în ansamblu fără a interfera.

Cele două clădiri de la limita superioară a amplasamentului au baza sub nivelul pieței Palatului, oferind percepțiilor de la distanță o altă proporție decât cea perceptibilă din proximitate

Ansamblul este o prezență discretă, care nu participă la perspectivele de pe strada Ștefan cel Mare înspre Palatul Culturii.

Integrarea în context a acestei propuneri este completă și atinge toate aspectele, de la cele ale traseelor și configurației de ansamblu, până la textură și materialitate. Proiectul absoarbe în tratarea fațadelor sale referințe la materiale tradiționale. Se creează o secvență pe care se face tranziția dinspre zona culturală, prin cea naturală, spre cea socială, cu o generozitate deosebită pentru configurarea spațiilor publice, care ocupă circa 40% din totalul suprafeței disponibile, din care 24% au destinație culturală.

Apartamentele propuse beneficiază de vederi panoramice, majoritatea având dublă orientare.

Au fost apreciate analizele complexe ale diferitelor criterii care fundamentează sustenabilitatea propunerii, cu accent deosebit pe managementul apelor.

Juriul a apreciat atenția cu care au fost puse în valoare vestigiile arheologice, folosind spații complementare de expunere a artefactelor descoperite.

Tu ce părere ai despre proiectul
Zaha Hadid Architects pentru Iașul de mâine?

Trimite-ne punctul tău de vedere folosind formularul alăturat.