Foster+Partners

 

Foster+Partners este un birou britanic de arhitectură, urbanism, inginerie și design, fondat în 1967 de vizionarul arhitect Norman Foster.

De atunci și până în prezent, el și echipa sa au dobândit o reputație mondială și au devenit emblematici pentru arhitectura high-tech.

Cu birouri în 14 metropole și 380 de proiecte realizate, Foster+Partners este renumit pentru clădiri moderne cu design sofisticat.

Clădirea futuristă a sediului Apple din Cupertino, California, ce explorează forme tehnologice și idei sociale, a fost proiectată în formă de inel, cu o circumferință perfectă. Clădirea integrează în mijloc terenuri cu păduri, lacuri și grădini.

Sediul european al agenției de știri Bloomberg din Londra este o clădire care inspiră pe oricine calcă în ea și care a fost considerată, în 2018, cea mai sustenabilă clădire de birouri.

Turnul din inima centrului financiar al Londrei - 30 St Mary Axe (The Gherkin), în formă de trabuc, este una dintre cele mai cunoscute clădiri din capitala Marii Britanii, iar design-ul său unic îi conferă o mare eficienţă energetică.

British Museum din Londra este unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane. Impresionanta curte (The Great Court) a muzeului a fost proiectată de Foster+Partners și este vizitată anual de milioane de oameni.

Noua față a parlamentul german - Reichstag din Berlin - aparține arhitecților Foster+Partners, care au creat aici o construcție fascinantă din metal și sticlă, bazată pe vechii pereți ai clădirii, ce a avut de suferit în urma unui incendiu din anul 1933. În prezent, edificiul reprezintă și una dintre principalele atracții din Berlin.

MVRDV

 

MVRDV a fost fondat în 1993 de Winy Maas, Jacob van Rijs și Nathalie de Vries și este o firmă de arhitectură ce are birouri în Rotterdam, Shanghai, Paris și Berlin.

Echipa din peste 35 de țări proiectează pentru schimbare și oferă soluții la problemele arhitecturale și urbane contemporane.

Peste 600 de proiecte poartă semnătura arhitecților MVRDV și au devenit simbol pentru orașele care le găzduiesc.

Markthal este considerată una dintre cele mai frumoase „piețe” din lume și este o clădire cu funcțiuni mixte, ce reunește zone de food, leisure și rezidențial, fiind o atracție pentru toți cei care ajung în Rotterdam.

Biblioteca Tianjin Binhain din orașul Tianjin (China) este una dintre cele mai futuristice biblioteci din lume, adăposteşte 1,2 milioane de cărţi și are forma unui ochi gigantic, iar construcția a durat 3 ani.

Grădinile Seoullo Skygarden au fost construite pe locul unei autostrăzi din centrul Seulului și, pe lângă faptul că asigură spaţiu verde în centrul oraşului, au și un rol educaţional. Acestea găzduiesc 24.000 de plante organizate pe categorii, ordonate în funcţie de alfabetul coreean, astfel încât să-i ajute pe oameni să le cunoască.

Depot Boijmans Van Beuningen din Rotterdam este un depozit de artă proiectat să arate ca Arca lui Noe și se află lângă Muzeul Boijmans Van Beuningen din Museumpark. Acesta cuprinde peste 151.000 de obiecte de artă accesibile publicului spre vizitare.

Clădirea mixed-use Valley din Amsterdam a dat mai multă „viață” cartierului de business Zuidas. Designul său deosebit a făcut construcția celebră în toată lumea.

UNStudio

 

UNStudio este un birou de arhitectură fondat în 1988 de Ben Van Berkel și Caroline Bos.

Cu birouri în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne, echipa a lucrat la peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane.

Mercedes-Benz Museum din Stuttgart atrage atenția oricui trece prin zonă, iar pe site-urile dedicate turismului, spectaculoasa structură de beton și metal este prezentată ca un obiectiv arhitectural contemporan de neratat. Astfel că, aparent, interesul pentru arhitectura muzeului depăşeşte pe alocuri interesul pentru exponatele ce le conţine.

Ansamblul mixt Four Frankfurt se dezvoltă pe un sit care a fost inaccesibil în ultimii 45 de ani și, astfel, orașul va oferi o nouă destinație vibrantă locuitorilor săi și nu numai.

Arnhem Central Station este un proiect impresionant de arhitectură ce a devenit o atracție a orașului, un magnet pentru turiști și un exemplu excelent pentru proiectele de infrastructură în reamenajare.

Erasmus Bridge din Rotterdam este una din construcțiile reprezentative ale orașului, are forma unei lebede și reprezintă o atracție în sine pentru vizitatori.

Designul Doha Metro Station face legătura între trecutul și viitorul Qatarului, se inspiră din arhitectura regională, dar, în același timp, oferă o viziune eficientă asupra viitorului, având o arhitectură deosebită, atât în exterior, cât și în interior.

Zaha Hadid Architects

 

Zaha Hadid Architects este un birou de arhitectură fondat în 1979 de celebra arhitectă Zaha Hadid, supranumită „regina curbelor” datorită contururilor sinuoase pe care le-a preferat pentru multe dintre clădirile concepute.

Cu birouri în Londra, Beijing, New York, Hong Kong, Mexico City și Dubai, arhitecții acestui birou sunt recunoscuți pe plan internțional pentru peste 120 de proiecte inovatoare, care se bazează pe explorarea și cercetarea revoluționară a Zaha în domeniile interconectate ale urbanismului, arhitecturii și designului.

Maxxi: National Museum of XXI Century Arts din Roma se remarcă atât prin designul exterior al clădirii, cât și prin cel interior. Frumusețea proiectului stă parțial și în maniera sa de a rămâne fidel ideii de a crea un pol urban important pentru societate și nu doar o clădire-obiect.

Complexul Galaxy Soho din Beijing găzduiește zone dedicate birourilor, spațiilor comerciale și celor de recreere și este alcătuit din patru volume acoperite în cupolă, cu forme organice inspirate de cursurile de apă, dunele de nisip și peisajele din împrejurimi.

Clădirea rezidențială 520 West 28th Street din New York este în mare parte definită de curbe grațioase, inspirate de natură, fiind o schimbare majoră de la colțurile dure care domină arhitectura rezidențială standard. Rezultatul este un peisaj vertical ce cuprinde 39 de apartamente unice.

Morpheus Hotel & Resort at City of Dreams din Macau are un design neobișnuit care nu face referire la niciun alt stil arhitectural. Clădirea cu 40 de etaje și cu o înălțime de 40 de metri este inspirată de tradiția de sculptură în jad din China.

Stadionul Forest Green Rovers Eco Stadium din Stroud (UK) este un proiect în dezvoltare și va fi unul dintre cele mai sustenabile stadioane din lume. Pe lângă arhitectura deosebită, va promova biodiversitatea și se vor planta sute de arbori, mii de metri de garduri vii, terenul va fi organic, iar energia folosită va fi regenerabilă. La rândul lor, fanii vor avea parte de meniuri exclusiv vegane.